Su passunu alla sutuccia du libbru du farina du ciglianu i su mettù drentu a ‘na tiana.
‘Ntantu mitti a ullì l'acqua pu coci l'erua (tanni, brocculi, foglia, chiacchioli, cappucci).
Prima da ittà l'erua agli pignatu cu vollu, togli mesu suregli du chell'acqua i ammassi la farina roscia cu ‘na cucchiarella du legnu, sinnò tu coci; la rumucini cu zica salu i la lassi stà.
‘Ntantu coci l'erua.
Quandu vidi ca è cotta la cacci cu la cucchiara du ramu i la mitti a , na ‘nzalatiera.
Lestu lestu cu lu mani appallocchi la pasta cu ‘nteta essu né molla né tosta i fa settu o ottu pupi longhi accomu alla mani te.
A unu a unu gli ietti, all'acqua dull'erua cu sta ancora a ulri.
Aspetti c'arazzunu i quandu gli vidi tutti ‘ngalla all'acqua so quasi cotti.
Gli cacci cu la cucchiarella i gli mitti ucinu all'erua.
Togli nu padullinu cilll'ogli i mìtti a sfrii du puparolu i na spiga d'agli.
Uttentu, ullentu lu ietti ‘ncima all'erua i la rumucini, cu zica salu, senza tuccà gli pallocchi. T'assetti i magni : crua i pallocchi, cà so megli dullu panu.
Tu bivi che quartu d'acquatu i si fattu ‘na magnata più bella du nu re.
Tratto da: http://www.proloco.ferentino.fr.it/
(Ultimo aggiornamento: 15 Ottobre 2021)